Wikisoap V: Barbarij

Beste vrienden en beste Wikipedianen,

Tot mijn spijt ontwaar ik in de bijdragen aan de discussies op mijn overlegpagina op Wikipedia weinig constructiefs. Wel tref ik verwijzingen naar pagina’s waar ik vervolgens elke link met de discussie mis. Ik kan er niet mee vooruit en vind helaas nergens enige rechtvaardiging mijn bijdragen in de vorm van links (bronnen, noten, referenties of wat ook) naar (museale) collecties te staken. Mijn bijdragen zijn waardevol voor zowel leken als wetenschappers, voor een ieder die Wikipedia raadpleegt kortom.

Een link naar de collectie van het Rijksmuseum in het geval van Willem Drees is bijvoorbeeld alleszins van nut. Het is te maf dat die bijdrage van mijn hand ongedaan is gemaakt; lijkt me onthouding van relevante informatie. Een ongewenste, en, mag ik het zeggen, vandalistische actie. Ik heb de link naar het Rijksmuseum onder het hoofdstuk trivia bij onze voormalige vader daarom opnieuw geplaatst. Het Rijksmuseum bezit bijna tweehonderd objecten die met deze man te maken hebben. Het betreft onder meer foto’s, maar voor een groot deel gaat het om objecten, relikwieën, uit Drees’ leven, aan het museum geschonken door zijn nazaten. Echt waar; er zijn mensen (op Wikipedia) die dat ongewenste reclame voor het Rijksmuseum vinden. Volgens mij gaat het om feiten die thuishoren in een encyclopedie.

Verder vind ik het gek dat ik telkens op zo veel weerstand onder Wikipedianen stuit. Ik begrijp niet dat ik de inhoud en toegevoegde waarde van mijn (meestal gierstdroge) artikelen en bijdragen steeds moet verdedigen na brute aanvallen. Het gaat nota bene om wetenschappelijk geannoteerde informatie, hoe kan het dat dergelijke inbreng zo veel discussie losmaakt? Wikipedia wil toch een bron van vrije kennis zijn? Horen kunst en geschiedenis soms niet daarbij?

Ook vind ik het raar dat ik al een paar keer ben aangesproken op mijn werkgever. Ik kan herhalen dat ik in mijn vrije tijd wikipedeer (voor de ongelovigen: ik werk kantoortijden van maandag tot en met donderdag, mijn gewikipedeer valt daarbuiten), maar dat geldt blijkbaar niet als excuus voor mijn wantrouwige criticasters. Dat ik even vaak naar andere museale collecties als die van het Rijksmuseum (of tentoonstellingen in galeries) link kan mij kennelijk evenmin vrij pleiten.
Ik ben erfgoedprofessional en zorg op digitale wijze voor de toegankelijkheid tot internationaal cultureel erfgoed (professioneel en voor de lol op Wikipedia NL), in handen van galeries of musea. Er komt geen fantasie aan te pas, het gaat om feiten. Dat maakt elke discussie over trivialiteit, beschikbaarheid van beeldmateriaal, reclame, linkspam of wat ook overbodig. Waarom wordt mijn inbreng over cultureel erfgoed steeds zo bekritiseerd, of, zoals ik het ondertussen ervaar, gesaboteerd?

Mogelijk nog gekker vind ik het dat ik ben aangesproken op framing, ik wist niet wat het was, maar gelukkig kon ik het begrip helder en met een prachtig voorbeeld beschreven terugvinden in de encyclopedie. Vanuit mijn kunsthistorische achtergrond en wellicht dwangmatige erfgoedliefhebberij wil ik en denk ik zinvol te kunnen bijdragen aan Wikipedia. Ik kan er daarom domweg niet bij dat de door mij toegevoegde inhoud niet relevant of anderszins ongewenst zou zijn, zoals mijn criticasters telkens betogen. Het wordt ondertussen een beetje suf weer de voetbalvergelijking aan te halen, maar het is vast weer waar: op Wikipedia is de Nederlandse voetbalgeschiedenis geheid beter ontsloten dan het cultureel erfgoed. Is dat een keuze? Moet ik me daarbij neerleggen?

Wat betreft de standaarden: als dataspecialist ben ik zeer gehecht aan standaardnotaties. Erg jammer daarom dat niemand mij totnogtoe een te prefereren standaard heeft laten zien, waardoor ik toch maar blijf vasthouden aan de standaard die ik heb gehanteerd in de door mij gestarte artikelen. Waarbij ik graag opmerk dat ik opensta voor andere vormen, zolang het maar één en een niet mis te verstane vorm is; commentaar welkom!

Het bedroeft me dat amateurisme -of andersgezegd cultuurbarbarij- op Wikipedia lijkt te overheersen. Zijn alle wijzen en ridders op vakantie? Of is er op Wikipedia gewoon geen plaats voor geïnstitutionaliseerd erfgoed? Wat is er mis met de data die zij ter beschikking stelt?

Volgende keer vrolijker nieuws,

met cultuurminnende groet,

S

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s