Museum Kranenburgh; alsjeblieft geen poëzie op de plee

ElseBerge[1]

Else Berg

Op 12 november is het uitgebreide Museum Kranenburgh te Bergen (NH) heropend. De in de bossen gelegen villa is verrijkt met een aanbouw door Kraaijvanger. De nieuwbouw is vooral van binnen fraai en functioneel. Om niet te concurreren met de voorliggende villa bestaat het boven de grond uit slechts één bouwlaag. Het gebouw verdiept zich ondergronds waar één grote witgewande tentoonstellingsruimte is gerealiseerd die daglicht vangt via een vide. De travertijnen beplating aan de buitenzijde van de nieuwbouw is wat mij betreft minder gepast. Waarom is er niet gekozen voor baksteen? Dat was vast goedkoper geweest en bovendien meer omgevingseigen.

De nieuwe publieke voorzieningen zijn riant; het restaurant is ruim en biedt uitzicht op de tuin en de omliggende bossen. De winkel heeft een groot assortiment, zoals gebruikelijk bij veel gerenoveerde en uitgebreide musea. Ook is er een auditorium gerealiseerd waar onder meer concerten worden gegeven. Evenementen en commercie worden helaas steeds belangrijker voor musea om geld binnen te harken en bestaansrecht te behouden. Een idiote ontwikkeling in mijn ogen -musea zijn van oorsprong instellingen met een conserverende en wetenschappelijke taak- maar helaas noodzakelijk in dit land waar cultuurdiscussies over zwarte Piet gaan en niet over behoud van bedreigd tastbaar erfgoed. We hebben toch genoeg feestzalen, waarom zouden musea zich daarvoor moeten lenen? Ik vind het ronduit gevaarlijk feestend publiek te ontvangen te midden van onvervangbare objecten.

De tentoonstelling met werk van aan Bergen gerelateerde kunstenaars is rijk en gevarieerd; er is werk te zien van onder meer Charley Toorop, Else Berg, Leo Gestel, Lucebert en Simeon ten Holt.

Toiletbezoek vond ik dramatisch; de toiletten waren prima uitgerust -daarover geen klachten- maar al plassend getrakteerd te worden op door Ramsey Nasr voorgedragen poëzie van Rutger Kopland over gemiste zonen als gevolg van een loopgravenoorlog vond ik te indringend en hoogst ongemakkelijk.

Advertenties

3 thoughts on “Museum Kranenburgh; alsjeblieft geen poëzie op de plee

 1. Pieter Vlaardingerbroek schreef:

  Jammer dat ik niet naar de wc ben gegaan, maar voor het overige helemaal mee eens!

  Like

 2. Pieter Vlaardingerbroek schreef:

  Beter gezegd: ik had de wc wel mee willen maken, weet ook niet of ik dat had kunnen waarderen.

  Like

 3. RolfBly schreef:

  Is het een trend? In museum Het Pakhuis te Ermelo klinkt op de wc een wild zwijn, met uitleg in plat Veluws dat mama zwijn gevaarlijk is als ze jongen heeft.

  20 bonuspunten voor het adjectief ‘travertijnen’. Iedereen (ook ik, tot nu toe) zegt altijd travertin. Rijmt op ‘pin’.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s