Hulde aan de burgemeester van Amsterdam!

Sport en juwelen

Sport is voor mij normaalgezien geen zaak om over te schrijven. Ik doe niet aan sport, ik kijk niet naar sport en in de krant lees ik er alleen over als het om geheime drugs en exorbitante salariëring of andere excessen van toppers gaat. Als er geweld of vandalisme (is er verschil?) in het spel komt lees ik ook vaak meer dan alleen de kop. Kortom, ik lees heel wat over sport.

Van tv herinner ik mij twee sportfragmenten. Allebei in de maanden februari op de Canarische Eilanden meekijkend naar de Nederlandse tv (dat doe ik anders nooit). Eén: een bijna blèrende Wennemars bij DWDD die de troostende suggestie van ds Gremdaat de Elfstedentocht alternatief te rijden, bijvoorbeeld met de bus, niet wist te waarderen. En twee: een voetbalchef uit het Zuiden van Nederland die in alle ernst tegen de achtergrond van een krijsend lelijk reclamedecor met een microfoon onder zijn neus zei dat de website van de club op donkerblauw was gezet. Zwart, zo luidde zijn toelichting, was in verband met de spreekkoorlijke oerwoudgeluiden uit het publiek ongepast.

De Olympische Spelen vinden straks plaats onder de vlag van Poetin. Een kwaaie vlag waaronder sindskort homoseksualiteit wordt gecriminaliseerd. Het IOC vindt dat ok. Graag een boycot. De Spelen afschaffen is wellicht ook een optie. Dan wordt voorkomen dat in Olympische sportsnaam ooit nog seksuele aanleg wordt gecriminaliseerd, of huidskleur, DNA, geloof, IQ, internetgedrag, geslacht… Misschien komt er dan ook een einde aan de voor de gebruikers toch niet buitengewoon aantrekkelijke races in enge experimentele kortstondig succesvolle smartdrugs.

Om het protest tegen de verwerpelijke nieuwe wettelijke Russische maatregelen mild en vriendelijk te bevorderen wil ik élke mensenrechtenaanhangende Olympiëganger uit solidariteit vragen in het Olympisch dorp en tijdens alle feestelijkheden aldaar immer getooid te gaan met een regenboog.

Er is al een voorganger onder bijvoorbeeld de deelnemers uit Canada. Hij kiest voor een rainbowpin:  http://www.towleroad.com/2013/07/out-speed-skater-blake-skjellerup-plans-on-wearing-rainbow-pin-to-olympic-games-in-sochi.html,. Gelukkig zijn er al berichten van onder meer regenboognagels en zoenende vrouwen. De Amerikaanse journalist Jamie Kirchick heeft zich met zijn bretels en woorden heldhaftig gedragen op de Russische tv. En nu hulde aan de burgemeester van Amsterdam: Eberhard van der Laan. Hij droeg afgelopen zondag op het Museumplein bij de manifestatie To Russia with love óver zijn ambtsketen een niet mis te verstaan dubbel omgeslagen sautier in de kleuren van de regenboog.

Of speldt iedereen in februari 2014 in Sotsji een button, liefst een grote, met Pussy Riot op? Ook goed! Mijnheer Poetin zal de boodschap best begrijpen.

Meer over tooi en taal is te lezen in het proefschrift van Marjan Unger uit 2010: Sieraad  in context en in Read my pins van Madeleine Albright, voor sport is Lichamelijke oefening van Midas Dekkers aan te bevelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s