Hoed u voor de man met snor en koffer

9789066303416_adriaan_dortsman[1]

Al ruim tien jaar debiteert mijnheer Hans Tulleners (1949) in het Amsterdamse Stadsblad De Echo met enige regelmaat en de grootste stelligheid pertinente onwaarheden in zijn columns. Zo ook recent in zijn recensie van de publicatie Adriaan Dortsman 1635-1682: de ideale gracht van de hand van P.F. Vlaardingerbroek. Het is stuitend hoe de columnerende man met snor, vrijwel immer vergezeld van zijn wonderschone ecogelooide koffer van Fred de la Bretonière, zich blijft beroepen op publicaties uit zijn jeugd, alsof er nadien geen deugdelijk onderzoek heeft plaatsgevonden.

Vlaardingerbroek schrijft in zijn nieuwe publicatie het huis Herengracht 502 (de ambtswoning van de Amsterdamse burgemeester) in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm toe aan Dortsman. Hierover wordt hij door Tulleners gekapitteld. Het huis stamt volgens de besnorde koffer dragende betweter uit het eind van de achttiende eeuw en zou zijn ontworpen door Abraham van der Hart.

Bij lezing van Tulleners’ woorden moet ik denken aan een langspeelplaat met kras waarin de naald blijft hangen en het geluid stottert. Telkens wanneer in een krant of boek wordt vermeld dat het huis van de burgemeester in de kern nog zeventiende-eeuws is, komt Tulleners als een trekpop in het geweer. Bijvoorbeeld in een ingezonden brief, nadat Het Parool had gemeld dat burgemeester Van der Laan en zijn gezin het “zeventiende-eeuwse huis” gingen betrekken. Het opgeheven vingertje van Tulleners – “het huis stamt uit 1791” – is des te pijnlijker omdat uit dendrochronologisch onderzoek is gebleken dat het historisch casco van het huis toch echt laat zeventiende-eeuws is. Het huis is dus aan het eind van de achttiende eeuw niet nieuw gebouwd, zoals Tulleners bij hoog en bij laag beweert, maar vérbouwd, geheel volgens het gangbare patroon aan de grachtengordel: vrijwel alle zeventiende-eeuwse grachtenhuizen zijn in de achttiende eeuw verbouwd en verfraaid.

Het is jammer dat Tulleners zo weinig oog heeft voor de verdiensten van deze publicatie van Vlaardingerbroek. Het is het eerste overzicht van het werk van de begaafde bouwmeester Adriaan Dortsman. Het staat vol gefundeerde observaties en is bovendien goed geschreven. Lezen dus, als je het echt wil weten.

Advertenties

One thought on “Hoed u voor de man met snor en koffer

  1. Pieter Vlaardingerbroek schreef:

    Voor de burgemeesterswoning, lees vooral ook het boek van Coert Peter Krabbe en Hillie Smit, waar alles haarfijn uit de doeken wordt gedaan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s